Vodič za kupnju električnog vozila

  • by

Vodič za kupnju električnog automobila je nešto što može biti od pomoći ljudima koji su u potrazi za novim limenim ljubimcem na električni pogon.

S novim električnim modelima koji bi trebali biti predstavljeni 2021. godine broj EV-ova na cestama u Europi trebao bi značajno rasti tijekom sljedećih nekoliko godina. Kao rezultat smanjenja troškova proizvodnje baterija i sve veće konkurencije među proizvođačima, cijena EV-a također pada. Kupnja električnog automobila je, dakle, sada prava opcija za veliki broj kupaca automobila u EU.

Tko bi trebao kupiti električni automobil?

Ako razmišljate o kupnji čistog EV-a, treba razmotriti tri pitanja koja će odrediti je li ova vrsta EV-a pravo vozilo za vas: pristup punjenju, dnevna kilometraža i ukupni proračun.

Pročitajte da li je čisti EV prikladan za vaše vozilo i putne uvjete. S obzirom na to da priključni hibridi i EV s proširenim dometom manje ovise o ova tri problema, pouzdan pristup punjenju i vaša dnevna kilometraža manje su važni. Međutim, ako namjeravate uložiti u jednu od ovih tehnologija, vjerojatno ćete htjeti napuniti automobil i voziti se u EV-načinu kad god budete mogli kako biste smanjili troškove i emisije štetnih plinova.

Pitanja u nastavku stoga još uvijek vrijedi razmotriti. Ono što se svakako savjetuje jest otići na probnu vožnju. Mnogo ih koji sjednu za volan električnog automobila brzo uvjeri vozačko iskustvo. Izvedba, usavršavanje i lakoća vožnje utječu na veliki broj potencijalnih kupaca, što ga čini bitnim dijelom kupničkog iskustva.

Pristup mjestima za punjenje

Da biste posjedovali čisti EV, idealno bi bilo imati garažu ili parkiralište izvan ulice na koje se može ugraditi privatna jedinica za punjenje, jer se većina EV punjenja provodi preko noći kada je električna energija najjeftinija. To će također značiti da je vaše vozilo svako jutro potpuno napunjeno i spremno za vožnju.

Iako se sporo punjenje može izvesti pomoću standardne 3-pinske utičnice, zbog većih trenutnih zahtjeva EV-a i duljeg vremena provedenog u punjenju, toplo se preporučuje onima koji trebaju redovito puniti kod kuće ili na radnom mjestu. namjensku EV jedinicu za punjenje koju je instalirao ovlašteni instalater.

Imajte na umu da za bilo koju vrstu EV punjenja nije preporučljivo ni pod kojim okolnostima provlačiti električni kabel preko kolnika ili drugih javnih površina kako biste automobil parkiran na ulici povezali s opskrbom električnom energijom vašeg kućanstva. To će predstavljati sigurnosnu opasnost i možda će onesposobiti vašu kuću, automobil i osiguranje od javne odgovornosti. Druga je briga dostupnost javnih punjača u vašem području i na redovitim rutama vožnje. Dok se domet vožnje za čisto-EV neprestano poboljšava, bit će prigoda u kojima ćete trebati napuniti energiju putem javne točke; u prosjeku većina korisnika EV-a koristi javnu mrežu jednom tjedno. Pretražite Zap-Map da biste istražili razinu mrežne pokrivenosti u područjima u koja ćete vjerojatno voziti.

Dnevna kilometraža

Ako kupujete čisti EV, za maksimalnu praktičnost, vaša kilometraža u vožnji mora biti ograničena na oko 150-200 milja (240-320) dnevno – ovisno o modelu – po mogućnosti na redovnim rutama koje dobro poznajete. To se može proširiti i udvostručiti ako je punjenje redovito dostupno kad je automobil parkiran tijekom dana; na primjer na radnom mjestu. Redovna putovanja na posao vrlo su pogodna za električne automobile, jer je oko dvije trećine njih manje od 10 milja, i što je najvažnije, to su rutinska putovanja za koja vozač zna što može očekivati ​​s obzirom na udaljenost, rutu, zagušenja, stanje na cesti, parking i lokalna mjesta za punjenje.

Ako redovito vozite više od 300 km dnevno, možda će vam više odgovarati plug-in hibridni ili prošireni EV. Obje ove vrste EV obično nude više od 500 kilometara u dometu vožnje koristeći kombinaciju konvencionalnog goriva i električne energije. Oni mogu raditi u EV načinu rada za kraća putovanja i za dulja putovanja zatražiti pomoć malog motora sa izgaranjem, tako da i dalje nude velike ekonomske i ekološke prednosti.

Proračun za kupnju automobila

Sve u svemu, EV-ovi svih vrsta obično su skuplji od njihovih uobičajenih ekvivalenata. Dijelom je to zbog činjenice da se većina električnih automobila kupuje kao novi model, kao i zbog toga što proizvođači žele nadoknaditi svoje ulaganje u razvoj električnih pogonskih sklopova. Ipak, nekoliko proizvođača automobila postavilo je cijene na slične razine kao i neki konvencionalni modeli, a jaz u cijenama se smanjuje.

S obzirom na to da su električna vozila dostupna od 2011. godine, sve je veći broj rabljenih električnih vozila koji se pojavljuju na tržištu, što ih čini pristupačnijima za vozače koji nisu na tržištu novih automobila. Unatoč tome, cijene još uvijek nisu tako niske kao rabljeni benzinski i dizelski automobili. Budući da postoji velika potražnja, EV-ovi imaju tendenciju zadržati svoju vrijednost, a vozila koja dolaze na tržište rabljenih automobila nisu osobito stara.

Najvažniji EV pribor možete pronaći ovdje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *