Kako sačuvati bateriju električnog auta – kako produžiti životni vijek baterije

  • by

Evo kako sačuvati bateriju električnog auta što je više moguće i koliko će koštati zamjenska baterija u malo vjerojatnom slučaju da vam zaista zatreba.

Osim troškova kupnje i koliko će daleko ići s punim punjenjem, trajanje baterije jedna je od glavnih briga za one koji su zainteresirani za dobivanje električnog automobila. To ne čudi jer većina koristi litij-ionske baterije – isto kao i one u prijenosnom računalu ili pametnom telefonu. I kao što smo svi previše svjesni, oni imaju tendenciju da izgube dio svoje sposobnosti tijekom svog života.

Osim cijene kupnje i koliko daleko će ići s punim punjenjem, trajanje baterije jedna je od glavnih briga za one koji su zainteresirani za električni automobil. Međutim, iako su osnove baterije vašeg telefona i baterije vašeg električnog automobila iste, postoje značajne razlike u načinu na koji se pune i prazne. Za razliku od ćelija vašeg telefona, većina baterija električnih automobila ima ugrađen međuspremnik, što znači da ih nikada ne možete isprazniti do pravih 0% ili ih napuniti do pravih 100%. Kontinuirani ciklus punjenja od 0-100% ono je što najviše šteti baterijama u relativno kratkom vremenskom razdoblju, stoga proizvođači automobila rade na tome da to ublaže.

Degradacija baterije je manje presudna u telefonu, jer većina ljudi svoju zamjenjuje svake dvije ili tri godine. Srećom, većina proizvođača automobila daje standardno jamstvo od osam godina ili 100.000 milja za bateriju i pokriva određenu količinu degradacije baterije tijekom tog vremena. Tako se kupci novih i rabljenih električnih automobila mogu osjećati samouvjereno.

Električni automobili prve generacije kao što je Nissan Leaf postoje već više od 10 godina i, prema prethodnim anketama o zadovoljstvu vlasnika Driver Power, jedan je od najpouzdanijih rabljenih automobila u Velikoj Britaniji; Više od 90% vlasnika nije imalo nikakvih problema sa svojim automobilima. A prema dobavljaču jamstva za naknadno tržište WarrantyWise, i Leaf i njegova prva generacija BMW i3 imali su niže stope popravka od ekvivalenta s unutarnjim izgaranjem koji su pokriveni njegovim pravilima. Nije iznenađujuće, jer većina koristi litij-ionske baterije – iste kao one u vašem prijenosnom računalu ili pametnom telefonu. I kao što smo svi previše svjesni, oni imaju tendenciju da izgube dio svojih sposobnosti tijekom života.

Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste osigurali da baterija vašeg električnog automobila ostane u dobrom stanju i još više produlji njegov životni vijek.

Kako produžiti vijek trajanja baterije vašeg električnog automobila/kako sačuvati bateriju električnog auta:

kako sačuvati bateriju električnog auta
  1. Nemojte ga previše puniti: stalno dopunjavanje električnog automobila kako bi bio potpuno napunjen može ga zapravo oštetiti. Prijenosna računala, na primjer, gube kapacitet baterije ako su stalno uključena. Bolje je pustiti da se kapacitet smanji na 10 ili 20%, a zatim napunite na oko 80%.
  2. Dok baterije električnih automobila imaju ugrađen sustav upravljanja toplinom kako bi se ohladili, ipak je vrijedno potražiti sjenovito mjesto tijekom vrućeg dana, ili čak garažu ili priključak za automobil ako namjeravate puniti kod kuće.
  3. Također je preporučljivo izbjegavati odmah punjenje električnog automobila nakon posebno živahne vožnje. Prvo dajte baterijama priliku da se ohlade.
  4. Ograničite upotrebu brzih punjača. Očito, postoje trenuci kada trebate nadopuniti u žurbi, a činjenica da vam mogu dati brzi poticaj do 80% u kratkom vremenskom razdoblju bit će od neprocjenjive važnosti za vozače s većom kilometražom. Ali nemojte se oslanjati samo na brzake kako biste svoj automobil napunili jer dugoročno nisu dobri za baterije. Polako punite kad god možete, a posebno ako je vani hladno.eps možete poduzeti kako biste bili sigurni da će baterija vašeg električnog automobila ostati u dobrom stanju i još više produžiti njegov životni vijek.
  5. Ne parkirajte svoj automobil nepokriven dulje vrijeme u vrlo vrućim uvjetima.

Koliko košta zamjena baterije za električni automobil?

Izuzetno je malo vjerojatno da ćete to morati učiniti, ali da biste dobili ideju o troškovima, i koristeći prvu generaciju Nissan Leaf kao primjer, nabavka glavnog trgovca za zamjenu baterije od 24 kWh koštala bi oko 100.000kn, dok bi paket od 30 kWh koštao bi otprilike 120.000 kn.

Ove cijene su referentne brojke jer će postojati male varijacije od automobila do automobila ovisno o starosti i stanju starog akumulatora. Puno je jeftinije nabaviti treću stranu koja će ugraditi rabljenu bateriju u dobrom stanju. Zamjena baterije od 24 kWh na ovaj način koštala bi oko 50.000 kn – iako to uvelike ovisi o tome koliko se može nabaviti rabljeni paket.

Međutim, osim ako akumulator vašeg automobila nije posebno loše tretiran, ne bi vam trebao novi akumulator dugi niz godina, ako je sve. Ako je vaš automobil star manje od osam godina, posebno degradirani akumulator bi trebao biti pokriven jamstvom.

Također se može dogoditi da degradiranu bateriju nije potrebno potpuno izbaciti; moglo bi biti samo nekoliko neispravnih stanica koje treba zamijeniti. Postoje neovisni specijalizirani servisni centri za električne automobile koji mogu obaviti ovaj posao za oko 500 funti, tako da bi se isplatilo pogledati.

Što da radim ako kupujem rabljeni električni automobil?

Najvažnije je provjeriti koliko je ostalo od originalnog jamstva proizvođača na bateriju. Također je vrijedno provjeriti status akumulatora automobila kod neovisnog stručnjaka. Dobra vijest je da je – kao što je gore spomenuto – u nekim slučajevima moguće promijeniti pojedinačne ćelije umjesto cijelog pakiranja, što je znatno jeftinije.

A ako je isteklo jamstvo proizvođača automobila za bateriju, možete se i dalje zaštititi od potrebe za zamjenom ili popravkom baterije kupnjom produženog jamstva od dobavljača treće strane. MotorEasy je lansirao upravo takvo jamstvo u studenom 2020.

Trebam li biti zabrinut zbog degradacije baterije?

Koristeći podatke tvrtke Geotab za praćenje GPS-a, Select Car Leasing analizirao je 64 električna automobila proizvedena između 2012. i 2019. kako bi vidio kako degradacija baterije utječe na električne automobile i jesu li noviji modeli otporniji na učinak.

Nissan Leaf je odabran kao primjer, jer je bio jedan od prvih modernih masovno proizvedenih električnih automobila koji se prodavao u Velikoj Britaniji. Studija Select Car Leasinga pokazala je da će oni proizvedeni između 2011. i 2013. danas imati oko 80% kapaciteta baterije.

Raniji moderni električni automobili posebno su skloni degradaciji baterije, tvrdi studija: Leaf iz 2013. izgubio je 3% svog kapaciteta nakon jedne godine, dok je model iz 2015. izgubio 6% prve godine, dok je noviji, napredniji model iz 2019. izgubio samo 1 %.

Prema studiji, električni (i plug-in hibridni) automobili s najnižim postotkom degradacije baterije uključivali su Audi A3 e-tron (0,3% degradacije u prvoj godini), Tesla Model 3 (0,6%) i Tesla Model X ( 0,7%), uz ostale favorite poput BMW-a i3 (0,9%) i Tesla Model S (1,1%).

Nasuprot tome, na suprotnom kraju rezultata studije, neki popularni modeli dali su manje impresivne rezultate degradacije baterije. Najgore je pogođen Mitsubishi Outlander PHEV s 4,1% izgubljenog kapaciteta baterije u prvoj godini. Kia Niro PHEV izgubio je 3,5%, Volkswagen e-Golf 1,7% i Kia Soul EV 1,6%. Popularni Volkswagen Golf GTE hibrid također nije prošao previše dobro, jer je u prvoj godini izgubio 1,7% kapaciteta baterije.

Općenito, studija pokazuje da su noviji električni automobili manje skloni degradaciji – stoga se isplati odabrati što noviji električni automobil koliko si možete priuštiti kada kupujete rabljeni.

Nadamo se da ste u ovom članku saznali kako sačuvati bateriju u električnom automobilu, odnosno kako produžiti vijek baterije (kako produžiti životni vijek baterije električnog vozila). Svoj dojam slobodno pustite u komentarima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *