PUNJAČI ZA ELEKTRIČNI AUTO -SVE O PUNJAČIMA ZA AUTOMOBILE

 • by

U ovom članku saznajte više o punjačima za električna vozila.

Tipovi EV konektora i brzine punjenja

Postoje tri glavne vrste EV punjenja – ultra brzo, brzo i sporo. Oni predstavljaju izlaznu snagu, a time i brzine punjenja, dostupne za punjenje električnih vozila. Snaga punjenja se mjeri u kilovatima (kW).

Svaka vrsta punjača ima svoj set konektora koji su dizajnirani za upotrebu sa malom ili velikom snagom, te za punjenje izmjeničnim ili istosmjernim napajanjem. Sljedeći odjeljci nude detaljan opis tri glavne vrste punjenja i različite dostupne priključke.

ultra brzi punjači

 • DC punjenje od 50 kW na jednom od dva tipa konektora
 • AC punjenje od 43 kW na jednom tipu konektora
 • Iznimno brzo punjenje od 100 kW DC na jednom od dva tipa konektora
 • Sve brze jedinice imaju privezane kabele
  brzine punjenja i konektori – brzo punjenje

Brzi punjači za električna vozila najbrži su način punjenja električnog vozila, koji se često mogu naći na autocestama ili u blizini glavnih ruta. Brzi uređaji isporučuju istosmjernu ili izmjeničnu struju velike snage kako bi se automobil što brže napunio.

Ovisno o modelu, električna vozila se mogu napuniti do 80% za samo 20 minuta, iako bi prosječnom novom EV trebalo oko sat vremena na standardnoj točki brzog punjenja od 50 kW. Snaga iz jedinice predstavlja maksimalnu dostupnu brzinu punjenja, iako će automobil smanjivati ​​brzinu punjenja kako se baterija približava punom stanju. Kao takva, navedena su vremena punjenja do 80%, nakon čega se brzina punjenja znatno smanjuje. To maksimizira učinkovitost punjenja i pomaže u zaštiti baterije.

Svi brzi uređaji imaju kabele za punjenje privezane za punionicu, a brzo punjenje može se koristiti samo na vozilima s mogućnošću brzog punjenja. S obzirom na lako prepoznatljive profile konektora – pogledajte slike u nastavku – specifikacije vašeg modela lako je provjeriti iz priručnika za vozilo ili pregledavajući ulaz na brodu.

Brzi istosmjerni punjači daju snagu od 50 kW (125A), koriste standarde punjenja CHAdeMO ili CCS. To su trenutno najčešći tipovi brzih naboja za električno vozilo, koji su bili standard u većem dijelu desetljeća. Oba priključka obično pune električno vozilo do 80% za 20 minuta do sat vremena, ovisno o kapacitetu baterije i početnom stanju napunjenosti.

Ultra-brzi DC punjači za električna vozila pružaju snagu od 100 kW ili više. To su obično 100 kW, 150 kW ili 350 kW – iako su moguće i druge maksimalne brzine između ovih brojki. To su sljedeća generacija brzih točaka punjenja, koja mogu smanjiti vrijeme punjenja unatoč povećanju kapaciteta baterija u novijim EV-ima.

Za ona električna vozila koji mogu prihvatiti 100 kW ili više, vrijeme punjenja svodi se na 20-40 minuta za tipično punjenje, čak i za modele s velikim kapacitetom baterije. Čak i ako EV može prihvatiti samo 50 kW istosmjerne struje, i dalje mogu koristiti ultrabrze točke punjenja, jer će snaga biti ograničena na ono s čime se vozilo može nositi. Kao i kod brzih uređaja od 50 kW, kabeli su povezani na jedinicu i omogućuju punjenje putem CCS ili CHAdeMO priključaka.

Teslina mreža Supercharger također pruža brzo DC napajanje vozačima svojih automobila, ali koristite ili Tesla Type 2 konektor ili Tesla CCS konektor – ovisno o modelu. Oni se mogu puniti do 150 kW. Iako su svi Teslini modeli dizajnirani za upotrebu s Supercharger jedinicama, mnogi vlasnici Tesle koriste adaptere koji im omogućuju upotrebu brzih javnih točaka, s dostupnim CCS i CHAdeMO adapterima. Uvođenje CCS punjenja na modelu 3 i naknadna nadogradnja starijih modela omogućava vozačima pristup većem udjelu brze infrastrukture Ujedinjenog Kraljevstva.

Vozači modela S i Model X mogu koristiti konektor Tesla Type 2 ugrađen u sve jedinice Superchargera. Vozači Tesla Model 3 moraju koristiti Tesla CCS konektor koji se postupno uvodi u sve jedinice Superchargera.

Brzi AC punjači za električna vozila daju snagu od 43 kW (trofazne, 63A) i koriste standard punjenja tipa 2. Brze izmjenične jedinice obično mogu napuniti EV do 80% za 20-40 minuta, ovisno o kapacitetu baterije modela i početnom stanju napunjenosti.

punjači za električna vozila / punjač za električni auto


Brzi punjači

 • brzine punjenja i konektori – brzo punjenje
 • 7kW brzo punjenje na jednom od tri tipa konektora
 • Brzo punjenje od 22 kW na jednom od tri tipa konektora
 • 11kW brzo punjenje na mreži Tesla Destination
 • Jedinice su ili nevezane ili imaju privezane kabel

Brzi punjači obično su ocijenjeni na 7 kW ili 22 kW. Većina brzih punjača nudi punjenje na izmjeničnom strujom, iako neke mreže instaliraju DC punjače od 25 kW s CCS ili CHAdeMO priključcima.

Vrijeme punjenja razlikuje se ovisno o brzini jedinice i vozilu, ali punjač od 7 kW napunit će kompatibilni EV s baterijom od 40 kWh za 4-6 sati, a punjač od 22 kW za 1-2 sata. Brze punjače obično možete pronaći na odredištima kao što su parkirališta, supermarketi ili zabavni centri, gdje ćete vjerojatno biti parkirani sat vremena ili više.

Većina brzih punjača ima 7 kW i bez priveza, iako su na neke jedinice na kući i na radnom mjestu priključeni kabeli.

Ako je kabel vezan za uređaj, moći će ga koristiti samo modeli kompatibilni s tom vrstom konektora; npr. privezani kabel tipa 1 mogao bi koristiti Nissan Leaf prve generacije, ali ne i Leaf druge generacije koji ima ulaz tipa 2. Jedinice bez kabela su stoga fleksibilnije i može ih koristiti bilo koji EV s ispravnim kabelom.

Stope punjenja pri korištenju brzog punjača ovisit će o ugrađenom punjaču u vozilu, budući da svi modeli ne mogu prihvatiti 7 kW ili više.

Ovi se modeli i dalje mogu priključiti na točku punjenja, ali će crpiti samo maksimalnu snagu koju prihvaća ugrađeni punjač. Na primjer, Nissan Leaf s ugrađenim punjačem od 3,3 kW izvući će najviše 3,3 kW, čak i ako je točka brzog punjenja 7 kW ili 22 kW.

Teslini punjači ‘odredišta’ pružaju 11 kW ili 22 kW snage, ali su, poput mreže Supercharger, namijenjeni samo ili ih koriste Teslini modeli. Tesla nudi neke standardne punjače tipa 2 na mnogim odredištima, a oni su kompatibilni s bilo kojim dodatnim modelom koji koristi kompatibilni konektor.

Spori punjači

 • 3 kW – 6 kW sporo punjenje na jednom od četiri tipa konektora
 • Jedinice za punjenje su ili nevezane ili imaju privezane kabele
 • Uključuje mrežno punjenje i specijalne punjače
 • Kućno punjenje

Većina jedinica za sporo punjenje procjenjuje se na do 3 kW, što je zaokružena brojka koja bilježi većinu uređaja za sporo punjenje. U stvarnosti se sporo punjenje vrši između 2,3 ​​kW i 6 kW, iako su najčešći spori punjači ocijenjeni na 3,6 kW (16A). Punjenjem na tropolni utikač automobil će obično potrošiti 2,3 kW (10A), dok je većina punjača ocijenjena na 5,5 kW zbog postojeće infrastrukture – no neki imaju i 3 kW.

Vrijeme punjenja razlikuje se ovisno o jedinici za punjenje i električnog vozila koji se puni, ali potpuno punjenje preko 3 kW punjaca obično traje 6-12 sati. Većina jedinica za sporo punjenje je bez kabela, što znači da je za povezivanje EV-a s točkom punjenja potreban kabel.

Polako punjenje vrlo je uobičajena metoda punjenja električnih vozila, koju mnogi vlasnici koriste za punjenje kod kuće preko noći. Međutim, spore jedinice nisu nužno ograničene na kućnu upotrebu, jer se također mogu pronaći radno mjesto i javne točke. Zbog duljeg vremena punjenja kod brzih jedinica, spore točke javnog punjenja rjeđe su i obično su stariji uređaji.

Iako se sporo punjenje može izvesti putem tropolne utičnice pomoću standardne 3-polne utičnice, zbog većih trenutnih zahtjeva EV-a i duljeg vremena provedenog u punjenju, toplo se preporučuje onima koji se trebaju redovito puniti na kući ili na radnom mjestu nabavite posebnu EV jedinicu za punjenje koju instalira ovlašteni instalater.

Svi plug-in EV-ovi mogu se puniti pomoću barem jednog od gore navedenih sporih konektora pomoću odgovarajućeg kabela. Većina kućnih jedinica ima isti ulaz tipa 2 koji se nalazi na javnim punjačima ili je vezan konektorom tipa 1 ako je to prikladno za određeni EV.

Konektori i kabeli

Izbor priključaka ovisi o vrsti punjača (utičnici) i ulaznom priključku vozila. Na strani punjača, brzi punjači koriste konektore CHAdeMO, CCS (kombinirano punjenje) ili tip 2. Brze i spore jedinice obično koriste utičnice tipa 2, tipa 1, komandosa ili 3-pinske utičnice.

Vozila europskih proizvođača (Audi, BMW, Renault, Mercedes, VW i Volvo) imaju ulaz tipa 2 i odgovarajući CCS brzi standard, dok azijski proizvođači (Nissan i Mitsubishi) preferiraju ulaz tipa 1 i CHAdeMO.

To se ne odnosi uvijek, jer sve veći broj azijskih proizvođača prelazi na europske standarde za automobile koji se prodaju u regiji. Na primjer, svi priključni modeli Hyundai i Kia imaju ulaze tipa 2 i potpuno električni modeli koriste CCS tipa 2. Nissan Leaf prebacio se na punjenje tipa 2 za svoj model druge generacije, ali neobično je zadržao CHAdeMO za istosmjerno punjenje.

Većina električnih vozila isporučuju se s dva kabela – jedan za sporo i jedan brzo punjenje izmjeničnom strujom; jedan s tropolnim utikačem, a drugi s priključkom tipa 2 na strani punjača, a oba opremljena kompatibilnim konektorom za ulazni ulaz automobila. Ovi kabeli omogućuju EV-u da se poveže s većinom nevezanih mjesta punjenja, dok uporaba privezanih jedinica zahtijeva upotrebu kabela s ispravnim tipom konektora za vozilo.

Primjeri uključuju Nissan Leaf MkI, koji se obično isporučuje s 3-pinskim kabelom tipa 1 i kabelom tipa 2 tipa 1. Renault Zoe ima drugačiju postavku punjenja, a isporučuje se s 3-pinskim kabelom tipa 2 i / ili tipom 2 tipa 2. Za brzo punjenje oba modela koriste privezane priključke koji su pričvršćeni na jedinice za punjenje.

AC priključci

 • EU 3-pinski
 • Industrijski komandos (IEC 60309)
 • Tip 1 (SAE J1772)
 • Tip 2 (Mennekes, IEC 62196)

DC konektori

 • CHAdeMO (japanski JEVS)
 • CCS (kombinirani sustav punjenja ili “kombinirani”)
 • Teslini vlastiti priključci za punjenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *