TROŠAK PUNJENJA ELEKTRIČNOG VOZILA – KOLIKO KOŠTA PUNJENJE ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA?

  • by
električno vozilo, električno punjenje, punjenje električnog vozila, trošak punjenja električnog vozila, troškovi punjenja eva

Punionice za električna vozila sve su dostupnije po cijeloj regiji. Trošak punjenja električnog vozila je tema i uostalom pitanje koja također postaje sve popularnije.

Pitanje troška punjenja električnih vozila je nešto što je doista dinamično jer su električna vozila nova pojava na tržištu automobila i njihove mogućnosti su još uvijek u razvoju. No, cijene punjenja su već donekle postale općenite – barem za sad.

Trenutno postoje dvije mogućnosti punjenja električnih vozila – na kućnoj punionici i/ili korištenjem javne punionice na putu. Punjenje kod kuće je jednostavan način punjenja vašeg EV-a putem kojeg možete svoje vozilo napuniti preko noći dok spavate i kad su cijene električne energije niže. Za Hrvatsku potrošnja struje je 1 kuna po KW, dok tijekom noći taj iznos se umanji za 50%, odnosno 50 lipa. S toga, ovisno o kapacitetu baterije, vaše vozilo može biti puno za skoro pa nezamjetan iznos.

Danas se većina električnih vozila koristi za kratka svakodnevna putovanja. Pune se kod kuće noću, ili preko dana na poslu.

Unatoč tome, ljudi se često ustručavaju kupiti električna vozila iz straha da neće imati dovoljan domet za duga putovanja. Neki se brinu da neće usput moći napuniti vozilo ili da će biti preskupo. Ali stvarnost je takva da su mreže javnih punionica vrlo brzo rasle. Trenutno u Europi postoji gotovo 200 000 pristupačnih punionica. Do kraja 2020. već će ih biti 500 000. Očekuje se da će se ova brojka povećati četverostruko tijekom sljedećih 10 godina.

Troškovi, međutim, mogu drastično varirati. Bilo kod kuće ili na putu, evo kako izračunati točan trošak punjenja električnog automobila.

Troškovi punjenja električnog vozila kod kuće


Kod kućne stanice za punjenje vrlo je jednostavno procijeniti troškove punjenja električnog automobila, iako izračun ne uzima u obzir troškove kupnje i ugradnje zidne kutije. Jednostavno uzmite ukupni kapacitet baterije vašeg električnog automobila i pomnožite ga s troškom davatelja električne energije po kilovat-satu (kWh). Cijena potpunog punjenja električnog vozila ovisi o kapacitetu baterije, drugim riječima o količini energije koju može pohraniti.

Jednom kad krenete na put, za istu udaljenost, trošak potrošene električne energije puno je niži od troška plina ili dizela za motore s izgaranjem. Primjerice, električni automobil koji u prosjeku troši 15 kWh na 100 kilometara košta u Francuskoj 2,25 eura za putovanje od 100 kilometara kad se napuni kod kuće. U Engleskoj, gdje su troškovi električne energije nešto veći, prelazak iste udaljenosti košta nešto više od 3 eura.

Uz standardni gradski automobil na izgaranje koji troši 5 litara na 100 kilometara, ista udaljenost košta više od 7,50 eura – poprilična razlika!

TROŠAK PUNJENJA ELEKTRIČNOG VOZILA: JAVNE PUNIONICE/JAVNE CESTE

punjenje električnog vozila, trošak punjenja električnog vozila, kako puniti električno vozilo

Međutim, na raspolaganju imamo i javne punionice, koje (trenutno) često nude besplatno punjenje upravo radi noviteta električnih vozila. Javne punionice su dostupne diljem zemlje, a što se više širi tržište vezano za električna vozila proporcionalno se razvija i dostupnost javnih punionica. Postoji nekoliko stranica koje omogućavaju pregled javnih punionica, te uz to nude i podatke o potrošnji struje i cijeni punjenja, a neke stranice poput Elen.hr nude i korisni podatak o dostupnosti punionice. O tim aplikacijama saznajte više klikom na ovaj link.

Ako kupite električni automobil, troškovi punjenja električnog vozila uvelike će ovisiti o tome kada i gdje ga punite i o cijenama koje nudi vaše komunalno poduzeće. Da biste dobili širu sliku o tome koliko košta punjenje priključnog automobila, trebali biste uključiti amortizirani trošak kupnje i instaliranja kućne stanice za punjenje. Ako razmišljate o korištenju solarne energije za napajanje automobila, u jednadžbu bi se mogli ubrojiti i troškovi kućnog solarnog sustava.

Na javnim cestama troškovi punjenja električnog vozila, odnosno automobila moraju se izračunati od slučaja do slučaja, ovisno o snazi ​​stanice. Posebne značke i godišnje pretplate mogu vam dati povlašteni pristup raznim mrežama punionica po povoljnoj cijeni. Nekoliko vrsta pretplata dostupnih na današnjem tržištu omogućuju vam izravno uključivanje u stanice za punjenje kojima upravljaju različiti pružatelji usluga bez ikakvih prethodnih administrativnih postupaka. Točna cijena ovisi o davatelju usluge.

Samo u Francuskoj naplaćuju vam se troškovi vašeg vozila. U drugim zemljama, poput Velike Britanije, naplaćujete kilovat-sat ili na temelju snage stanice za punjenje. Punjenje električnog vozila se obično broji u koracima od 15 minuta ili putem ugovora o plaćanju. Možete pronaći sve od paketa od 0,50 eura za 5 minuta punjenja, do 4 eura za 15 minuta, ili čak 5 eura za 45-minutno punjenje. Bez pretplate cijene mogu biti puno veće. Trošak također ovisi o vrsti stanice. Stanice za brzo punjenje, koje u 20 minuta mogu napuniti više od 100 kilometara, očito teže koštati više. Ali opet, neki se pružatelji razlikuju nudeći istu cijenu bez obzira na raspoloživu snagu u postaji. U Njemačkoj vam se naplaćuje kilovat-sat, a s paketom Get Charge morate platiti približno 0,30 eura za pristup redovnim i brzim stanicama za punjenje. Cijena punionica velike snage raste za oko deset eura. Na ne-partnerskim mrežama cijena može iznositi i 0,90 eura po kilovat-satu.

Troškovi punjenja električnog automobila duž autoceste


Stanice za brzo punjenje obično ćete pronaći na autocestama, a cijene su uglavnom puno veće. Brzo punjenje od 30 minuta u Europi može koštati oko 8 eura. Također je važno znati jesu li punionice zauzete, kako ne biste gubili vrijeme čekajući da postanu dostupne. Upravo je takva značajka dostupna u aplikaciji MY Renault, koja radi sa svim električnim vozilima ove marke.

Konačno, iako se priključak “tip 2” sada smatra europskim standardom, još uvijek postoji više vrsta priključaka i načina punjenja. Stoga je uvijek dobro provjeriti je li punionica kompatibilna s vašim automobilom, koristeći alate osmišljene da vam pomognu pronaći javnu punionicu.

Bitno je zapamtiti da cjelokupni trošak punjenja električnog vozila ovisi o veličini baterije, brzini punjenja i također ovisi o punionici koju koristite, odnosno načina na koji se naplaćuje punjenje. Kao što sam rekla na početku, Hrvatska trenutno, radi noviteta elektičnih vozila, ima zaista širok izbor besplatnih javnih punionica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *