Vrste Električnih Vozila – tipovi elektro automobila

  • by
električno vozilo električni automobil vrste električnih automobila

Električna vozila nude vrste električnih vozila koji se sastoje od dvije glavne vrste: električna vozila na baterije (BEV) i hibridna električna vozila s priključnim priključkom (PHEV).

Akumulatorska električna vozila

BEV nemaju motor sa unutrašnjim izgaranjem, već samo ugrađenu bateriju koja električnom motoru daje energiju. Čisti EV-i pune se iz vanjske opskrbe električnom energijom, obično se priključujući na točku napunjenosti EV-a. Po potrebi se energija crpi iz električnih ćelija i pretvara u pogonsku snagu pomoću jednog ili više elektromotora.

Priključni hibridni EV

PHEV-ovi imaju električni pogonski sklop zajedno s malim do srednje velikim motorom sa unutrašnjim izgaranjem, koji omogućuje rad u potpuno električnom načinu rada, korištenjem konvencionalnog goriva ili njihovom kombinacijom. Poput standardnih hibrida, upotreba baterije omogućuje da motor s unutrašnjim izgaranjem radi s visokom učinkovitošću. Za razliku od svojih uobičajenih kolega, PHEV također imaju “ulaznu” utičnicu koja im omogućuje punjenje izravno iz vanjske opskrbe električnom energijom.

Električna vozila s proširenim dometom

Postoji jedna sredina između čistih EV-a i PHEV-a – EV s proširenim dometom (proširenog dometa) (REX). To su plug-in hibridi s određenom konfiguracijom. U svom najčišćem obliku, REX-i su ‘serijski hibridi’ sa samo električnim motorima koji se koriste za pogon kotača. U većini se slučajeva vozilo ponaša poput BEV-a, pri čemu se baterija puni vanjskim napajanjem. Međutim, mali motor s unutarnjim izgaranjem dostupan je kao ugrađeni generator za punjenje baterije ako je potrebno – iako to nikad ne izravno pokreće kotače. Punjive baterije koriste se u svim vrstama EV, a najčešće su litij-ionske (Li-Ion) ili litij-polimerne (Li-Poly). Ugrađena baterija također omogućuje upotrebu regenerativnog kočenja koje dopunjava bateriju tijekom kočenja, smanjujući ukupnu potrošnju energije za oko 20%. Na taj način, sva priključna vozila pružaju visoku energetsku učinkovitost i / ili ekonomičnost potrošnje goriva i svrstana su u porezne svrhe kao vozila s nultom ili ultra niskom emisijom (ULEV).

Akumulatorska električna vozila

BEV nemaju motor s unutrašnjim izgaranjem, već samo ugrađenu bateriju koja električnom motoru daje energiju. Čisti EV-i pune se iz vanjske opskrbe električnom energijom, obično se priključujući na točku napunjenosti EV-a. Po potrebi se energija crpi iz električnih ćelija i pretvara u pogonsku snagu pomoću jednog ili više elektromotora.

Vrste električnih vozila: BEV vs PHEV vs REX

Većina BEV-ova dostupnih za kupnju imaju stvarni domet vožnje od 150 do 250 milja s jednim punjenjem, ovisno o modelu. Kao rezultat toga, električni automobili su vrlo pogodni za upotrebu kao privatni automobili i dostavna vozila kratkog dometa. Potpuno električna vozila savršena su za gradsku vožnju, putovanje na posao, redovite rute dostave i sva kratka i srednja putovanja. Loša strana čistih EV-a je ta što vozači moraju uvijek planirati unaprijed za dulja putovanja, bilo da osiguraju dostupnost odgovarajućeg mjesta za punjenje, bilo da prilagode rute i vrijeme za prilagodbu brzom punjenju od 30-40 minuta. Iako ograničenja dometa čistih EV-a znače da još uvijek nisu prikladna za sva putovanja, oni nude niz ključnih prednosti koje, za mnoge vlasnike EV-a, nadmašuju nedostatke, a ključna prednost je ta što se čisti EV-i mogu naplatiti kod kuće ili na radnom mjestu preko noći kada je električna energija jeftina što smanjuje ukupne troškove goriva za više od 70%. I PHEV i REX nude veći domet i veću fleksibilnost goriva jer se mogu izravno puniti bilo kojim prikladnim izvorom električne energije ili se mogu puniti gorivom pomoću benzina ili dizela. Ove dvije mogućnosti, stoga se mogu koristiti kao vozilo s nula emisija, jer su vrlo popularne jer nude najbolje i od konvencionalne i od električne vožnje. Međutim, s manjim leđima baterija, PHEV i REX ne mogu se podudarati s čistim EV za domet električne vožnje. Često su teži i složeniji jer se moraju prilagoditi dvije pogonske tehnologije. Potpore i porezne olakšice imaju tendenciju da budu niže za priključne hibride i EV-ove s proširenim dometom, što je odraz da prelaze manje kilometara u načinu s nultom emisijom. Nadalje, dok ove vrste EV mogu koristiti većinu sporih i brzih javnih punionica, većina ih nije u mogućnosti iskoristiti rastuću mrežu brzih punjača, što znači da se dulja putovanja uglavnom voze pomoću konvencionalnog motora.

Vrste električnih vozila: BEV

– Dulji raspon EV

– Najniži operativni troškovi

– Emisije nulte ispušne cijevi

– Visoka razina opreme

– Gotovo u potpunosti tihi

PHEV i REX

– Dug domet vožnje

– Smanjeni tekući troškovi

– Izuzetno niske emisije CO2

– Dobra pročišćenost

– Električni pogon za kratka putovanja

Kao poseban slučaj, EV s proširenim dometom nude veći električni domet od većine priključnih hibrida, a opremljeni su manjim konvencionalnim motorom koji je dizajniran za povremene sigurnosne kopije, a ne za svakodnevnu upotrebu. S manje modela koje možete birati, BMW i3 najpopularniji je REX na tržištu. Međutim, najnovija postava i3 izbacuje REX opciju iz raspona modela.

EV iskustvo vožnje

vrste električnih vozila, koja su električna vozila na tržištu, vrste električnih automobila, vrste auta na struju

Većina električnih vozila ima izvrsno ubrzanje i veliki okretni moment, posebno pri manjim brzinama, i više su nego sposobni održati se na cesti. Većina EV-a može lako doseći 70 km / h na autocestama, a to moraju učiniti kako bi ispunili uvjete za priključni automobil ili Van Grant. Električni automobili također mogu biti vozila visokih performansi, s vremenima ubrzanja poput Tesla Model S Performance, brzim ili bržim od čak i najsnažnijih hiper automobila na tržištu.

BEV U mnogim aspektima vožnja akumulatorskog električnog vozila različito je iskustvo od uobičajenog automobila. Pritiskom na papučicu gasa EV se u početku kreće u gotovo potpunoj tišini, što u početku može biti malo zbunjujuće – iako su iz sigurnosnih razloga čisti EV opremljeni generatorima buke za male brzine. Kako se brzina pojačava, malu količinu buke ‘motora’ koja se čuje brzo prikriva vjetar i buka u gumama, koji postaju uočljiviji kako se brzina povećava.

PHEV Vozne performanse plug-in hibrida vrlo su slične čistom EV ili konvencionalnom hibridu, ovisno o tome koji je odabran ‘način’ vozila. PHEV obično nude najmanje dva načina vožnje: ‘nultu emisiju’ koja prisiljava vozilo da radi na električnu energiju (ako je dostupno punjenje) i ‘eko’ tijekom kojeg automobil odlučuje kako najučinkovitije koristiti konvencionalnu i / ili električnu snagu. Kako PHEV mogu prihvatiti dva goriva, mogu se ili izravno puniti, ili puniti benzinom ili dizelom na potpuno isti način kao i konvencionalna vozila.

REX-ovi S obzirom na iskustvo vožnje, EV s proširenim dometom u većini je slučajeva sličan BEV-u. Obično ima ograničeni električni domet, ugrađeni motor pruža snagu za proširenje dometa ili rezervnu kopiju kad se baterija isprazni. Jedini ograničavajući faktor je veličina spremnika za gorivo koji je, kao sekundarni izvor energije, malen. Iako REX-ovi pružaju gotovo potpuno EV iskustvo s dodatnom sigurnošću dometa, jer se opsezi BEV s vremenom povećavaju, vjerojatnost je da REX-ovi više neće biti dostupni kao EV opcija.

Pogledajte trenutnu ponudu najboljih akcijskih artikala iz naše trgovine —>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *