Kako koristiti javne punionice – korištenje javnih punionica za električna vozila

  • by
elektricna vozila javne punionice

Sve što trebate znati o korištenju javnih punionica za punjenje, uključujući zamke na koje morate paziti, naći ćete u nastavku. Ovdje ćete ukratko saznati kako funkcioniraju javne punionice u Hrvatskoj i koje su to aplikacije koje vam mogu biti od pomoći.

Infrastruktura za punjenje električnih automobila brzo raste u cijeloj Europi. Bez obzira vozite li danas električni automobil ili ne, mnogi od nas uskoro će se oslanjati na stalno rastuću infrastrukturu za punjenje. Evo što trebate znati o javnoj mreži za punjenje električnih automobila.

Vozite li se električnim automobilom kroz Hrvatsku, možda se pitate kako ćete ga moći napuniti kada je to potrebno za nastavak putovanja. Ili možda živite u Hrvatskoj i želite kupiti električno vozilo, ali jednostavno niste sigurni je li to praktično.

Prestanak napunjenosti električnog automobila nije dobra situacija. Vaš automobil se može zaustaviti, bez obzira je li to sigurno mjesto za to ili ne. Pustite da vam se baterija ovako isprazni također može oštetiti vaš automobil.

Kako bismo vam pomogli da ne ostanete nasukani dok vozite električni automobil u Hrvatskoj, pripremili smo kratki vodič o tome kako pronaći brojne punionice za EV pozicionirane diljem zemlje.

Od 2019. Hrvatska je imala približno 500 električnih automobila i 3700 hibridnih automobila, zbog čega je imperativ da postoje lako dostupne stanice za punjenje električnih vozila koje su dostupne i građanima i turistima.

Kako koristiti javne punionice?

Da biste pokrenuli naplatu, obično ćete morati preuzeti aplikaciju specifičnu za mrežu i slijediti upute za pokretanje i plaćanje. Alternativno, možda ćete morati (ili možete odabrati) otići na web-mjesto mreže da unesete svoje podatke i pokrenete naplatu.

Neke mreže vam također omogućuju registraciju RFID kartice (Radio Frequency Identify Card) koja će vam omogućiti da pokrenete naplatu dodirom kartice na čitač kartica (ne čitač bankovnih kartica) – ali ćete i dalje morati upravljati računom online u vezi s vašom RFID karticom. U većini slučajeva trebat će vam druga aplikacija, web-mjesto ili RFID kartica za svaku različitu mrežu.

Koliko Hrvatska ima punionica za EV?
Postoji oko 800 konektora za punjenje električnih vozila smještenih na približno 300 javnih punionica za EV. Punionice se obično nalaze na velikim parkiralištima te na benzinskim postajama, trgovačkim centrima, hotelima, restoranima, većim institucijama i tvrtkama.

Kako jezik ne bi bio prepreka pri pokušaju pronalaženja, javne punionice električnih vozila na hrvatskom se jeziku nazivaju “javne punionice za električna vozila”.

Najveći pružatelji usluga za punjenje električnih automobila u Hrvatskoj su HEP i HT (Hrvatski Telekom). Tifon i Crodux također nude ovu uslugu.

Kako pronaći punionice za EV u Hrvatskoj?
Postoji nekoliko stranica i aplikacija koje možete koristiti za lociranje punionica električnih automobila unutar Hrvatske. Većina je dostupna na više jezika uključujući engleski.

1. Puni.hr

Puni.hr nudi informacije o lokaciji konektora, njihovom statusu (jesu li u funkciji ili nisu u funkciji) te koje vrste konektora nude.

Puni.hr prikazuje kako javne punionice tako i pojedince koji svoje privatne priključke nude drugima. Ti su pojedinci obično vlasnici električnih automobila koji žele pružiti uslugu drugima ili kafića koji pružaju uslugu svojim gostima.

Popis nije sveobuhvatan, ali može biti dobar izvor s obzirom na to da uključuje pojedince s vlastitim privatnim punjačem. Karta se može pretraživati ​​po gradu.

Dostupni jezici: hrvatski

2. Aplikacija PlugSurfing

PlugSurfing nudi interaktivnu kartu postaja koja uključuje informacije o lokaciji, statusu (funkcionira li konektor ili ne) i cijenu (ako nije besplatna).

Ovu aplikaciju možete koristiti i za pokretanje punjenja. Da biste dobili pristup ovoj značajci, morate imati račun koji je povezan s kreditnom karticom.

Dostupni jezici: engleski, nizozemski, finski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, norveški

3. Google karte

Google Map popis EV punionica u Hrvatskoj
Google karte imaju opciju za prikaz lokacija stanica za punjenje električnih vozila. Da biste pronašli najbliže lokacije, u okvir za pretraživanje unesite “EV punjenje” ili “Postaja za punjenje EV”. Također možete unijeti grad pored ovih ključnih riječi, na primjer “EV punjenje Split”.

Prikazat će se dodatne informacije kao što su vrsta i broj dostupnih konektora, brzina punjenja i adresa.

Dostupni jezici: 100 različitih jezika

4. Elen.hep.hr

Popis HEP-ovih ELEN električnih punionica možete pronaći ovdje. Njihova karta prikazuje sve HEP punionice s njihovim adresama. Možete pretraživati ​​i po gradu.

Dostupni jezici: hrvatski

5. espoTs mobilna aplikacija

Espots je besplatna mobilna aplikacija za Android telefone koja prikazuje sve električne punionice koje Hrvatski Telecom podržava.

Ovu aplikaciju možete koristiti za lociranje i rezervaciju EV postaja, kao i za plaćanje sesije punjenja. Nudi i navigacijski sustav koji će vas dovesti do željene stanice za punjenje.

Dostupni jezici: hrvatski, češki, engleski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *